Начало » Новини » Страната
08.09.2017 г.

За една година - петкратен скок в дългогодишните договори за наемане на земя от държавния фонд

sinor

Дългосрочното отдаване на земите от държавния поземлен фонд под наем и аренда е нараснало значително в рамките само на една стопанска година. Петгодишните договори, сключени със земеделците за стопанската 2017-2018 година, са пет пъти повече спрямо предходната 2016-2017 г., когато преобладаваха едногодишните договори, съобщи по време на парламентарния контрол министърът на земеделието и горите Румен Порожанов.

Повече от три часа министърът отговаряше на депутатски питания, свързани с поземлените отношения, мудността при одобряването на проекти по селската програма, както и с проблеми в областта на рибарския и горски сектор.

Най-сериозните въпроси бяха свързани с поземлените отношения, по които на следващия парламентарен контрол ще бъдат насрочени специални дебати.

При днешния парламентарен контрол депутатът от БСП Светла Бъчварова постави въпрос за правилното опериране със земите от държавния поземлен фонд, които би могло да се ползват от млади фермери или предприемачи, решили да се захванат със земеделие и животновъдство в изостаналите райони.

До миналата година размерът на едногодишните договори е бил значително голям, като подписаните контракти за наем и аренда са обхващали 128 582 дка. През стопанската 2017-2018 година обаче, чиито търгове вече са приключили, тези договори силно намаляват, падайки до 46 хил. дка.

Тенденцията се обръща в полза на петгодишните договори, които през миналата година са били само за 49 618 ска, но за следващата стопанска година се вдигат да 241 хил. дка, посочи министър Порожанов.

По отношение на държавните имоти, които се дават под наем за отглеждане на трайни насаждения, там площите са сравнително постоянни. Миналата година терените за нови градини са били малко над 3 100 дка, а тези за вече същестуващи – 3 800 дка.

За стопанската 2017-2018 г. държавата е подписала договори за нови градини в размер на 3 хиляди дка, а за съществуващи градини – за 7 хил. дка.

Министър Порожанов припомни, че държавните земи, които не влизат в допустимия слой за подпомагане, се отдават на фермери, като за първата година стопаните не са длъжни да плащат наем. Според Бъчварова обаче тази преференция не сработва, тъй като процедурите по участие в търговете и последваща регистрация са сложни и твърде скъпи. 

За една година - петкратен скок в дългогодишните договори за наемане на земя от държавния фонд
11435
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Закон за земята - проект
Общините ще посочват фермерите до 40 години, които с предимство ще наемат държавни земи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини