Начало » Новини » Света
02.12.2015 г.

Русия ще забрани вноса на селскостопански продукти от Турция от 1 януари 2016 г.

Търговски мерки

Sinor.bg

Руското правителство публикува списък със специални икономически мерки спрямо Турция, сред които и забрана за внос от 1 януари 2016 г. на редица селскостопански продукти и храни, съобщи агенция „Новости”, като се позова на постановление, публикувано на официалния уебсайт на руската Държавна система за правна информация. Постановлението е озаглавено „За мерките за реализиране на Указ № 583 на президента на Руската федерация от 28 ноември 2015 г. „За мерките за гарантиране на националната сигурност на Руската Федерация и за защита на гражданите на Руската Федерация от престъпни и други незаконни действия и за налагането на специални икономически мерки спрямо Турската република””.

Според постановлението Турция няма да може да внася в Русия пресни портокали, мандарини, грозде, ябълки, круши, кайсии, праскови, нектарини, сливи, градински и горски ягоди. В ограничителния списък са и пресните зеленчуци домати, краставици, цветно зеле, броколи и кромид лук. Освен това забраната включва и вноса на замразено пуешко и пилешко месо, сол и карамфили.

Тя обаче не обхваща охладеното месо, рибата, орехите, лимоните и други видове храни, при които Турция е голям доставчик. Забраната не включва например смокините и лешниците, използвани в сладкарската промишленост, както и фруктозата, използвана в производството на детски храни. В списъка не са влезли и съставките за хранителната и преработвателната промишленост, както и марулите.

За да не могат турските производители да използват обиколни пътища за внос на стоки в Русия, от руската Федерална служба за ветеринарен и фитосанитарен контрол (Россельхознадзор) от 7 декември въведоха специален режим за вноса на растителни продукти от Беларус. Забраната не обхваща стоките, внасяни на територията на Русия за лично ползване в количествата, разрешени от Евразийския икономически съюз.

По данни на министерството на селското стопанство през 2014 г. вносът на храни и селскостопански продукти от Турция с е запазил на нивото от предходната година – 1,7 млрд. долара, като във вноса на храни в Русия като цяло той е достигнал 4%. В стойностно изражение най-голям е делът на плодовете и зеленчуците, както и на орехите.

Руското правителство е наредило на министерствата на икономическото развитие и селското стопанство да осигурят производството на достатъчни количества храни за удържане на повишаването на цените. „Ограниченията ще влязат в сила от 1 януари 2016 г., за да могат вносителите да осигурят редовни доставки на плодове и зеленчуци от други страни, и смятаме, че това не би трябвало да доведе до повишаване на цените. Алтернативните доставки на домати, тиквички и патладжани няма да се отрази върху цените заради увеличаването на внасяните количества от други държави и разширяването на собственото производство”, заяви руският министър на селското стопанство Александър Ткачов. По думите му делът на турските домати и тиквички в потреблението на страната е до 10%.

Ткачов посочи, че ръководеното от него министерство разработва въпроса за въвеждането на допълнителни мерки за подкрепа на руските производители, насочени към разширяване на производството на местни плодове и зеленчуци, включително от парници. Очаква се за тази цел да бъдат заделени средства от федералния бюджет.

Руският министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев обаче смекчи тона, заявявайки, че санкциите спрямо Турция са временни, макар въпросът за премахването на ограниченията да зависи от самата Турция. „Продължителността им се определя от това дали е изчезнал източникът на опасност за суверенитета и целостта на държавата, за правата, свободите и живота на гражданите. Затова не изключвам варианта към предложените ограничения да се подходи диференцирано. Някои от тях могат да бъдат отменени по-рано, а други – по-късно”, каза Улюкаев.

Отношенията между Русия и Турция се влошиха, след като руски бомбардировач бе свален от турски изтребител близо но границата на Турция със Сирия. Бомбардировачът падна на 4 километра в сирийска територия, а руският президент Владимир Путин заяви, че е бил свален на един километър в сирийска територия. Според турски официални представители руският бомбардировач е навлязъл на 2 пъти в турското въздушно пространство и е бил предупреден над 10 пъти за близостта си до границата. 

Русия ще забрани вноса на селскостопански продукти от Турция от 1 януари 2016 г.
7892
 

Последни материали
Виж
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
Свързани материали
Виж
Русия заделя още 5 млрд. рубли за финансиране на изгодни заеми за земеделските производители
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Русия обяви изкупуване на зърно за резерва на стойност 7 млрд. рубли
Представена като част от санкциите на ЕС срещу държавата-агресор
Латвия наложи забрана върху вноса на селскостопанска продукция от Русия
Експортните цени на руската пшеница се сринаха до най-ниските стойности от септември 2020 г.
Русия отпусна над 203 милиона евро за нисколихвени кредити за фермерите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини