Начало » Новини » Интервю
20.07.2010 г.

Ще продават ли зеленото сирене фермерите от Тетевенския край?

Интервю с Цветан Димитров, кмет на с. Черни Вит, община Тетевен

Какви са проблемите на фермерите във вашия край?
Ролята ми като кмет е да насърчавам хората да живеят все по-добре и да правят собствен бизнес на мястото, където живеят – село Черни Вит. През 2007 г. решихме, че зеленото сирене което произвеждаме в този край трябва да се съхрани. Близо три години се опитвахме да убедим парламента, че закона в тази насока се нуждае от промяна. Факт е че Закона за храните вече е променен. Подготвя се Наредба за директна продажба и доставка на храни от производителя. Тя ще даде възможност фермерите, производители на зеленото сирене в Тетевенския край да го предлагат на пазара. Другото към което се стремим е да се създаде списък на традиционни продукти застрашени от изчезване на пазара. Всяка една страна в Европа е направила такъв и е взела мерки да не изчезне селското стопанство, като е дала възможност на производителите да живеят нормално и да се изхранват от труда си.
Какво представлява продуктът зелено сирене от Черни Вит?
То е абсолютно български продукт, който се е произвеждал от векове в Тетевенския край. Представлява артефакт на бялото саламурено сирене, консервирано с определен вид плесен. Само на три места в света има такъв вид плесен, затова сиренето е уникално и е недопустимо то да не се продава на българския пазар. Приготвя се от овче, козе или смес от овче и козе мляко за 60 дни. За сега то е само семейно производство. С новите закони хората вече ще могат да продават и да печелят от това, което произвеждат.
Какъв е проблема, защо зеленото сирене не може да се продава от фермерите?
За да могат фермерите да се възползват от Европейските директиви или продукта да кандидатства за географско понятие и да бъде свързан със селището по един категоричен начин е необходимо той да присъства от 25 години на пазара. За съжаление в България има много местни продукти, които не присъстват на пазара. Тоест имаме продукти, но нямаме общности, които да ги поддържат. При това положение се налага промяна в законодателството.
Какви други продукти може да посочите?
Такъв е например, Крокмач, който се приготвя по стара българска рецепта – сгъстен млечен продукт на базата на естествена ферментация с лактобацилус лактис. Друг такъв продукт е бут по Еленски, който е на изчезване. Представлява изсушено свинско месо, при промяна на вкуса и качеството си може да се съхранява до 3 години. Има много такива продукти, които се произвеждат в къщи, особено надениците, които могат да достигнат до пазара единствено с промяна на законите. За да стане това Министерството на земеделието трябва да подготви списък с традиционни български храни, които са много значими за България и няма да достигнат Европейския пазар. Но те са много важни за нас, за да успеем да запазим селата и малките общности. Всяка година този списък може да се допълва. Италия например има 4 хил. такива продукта, Франция – 2 700, а Германия 3 500. В България за сега нямаме нито един такъв продукт, затова трябва да направим списъка като тръгнем от зеленото сирене, за да видим че имаме проблем със законодателството. Трябва да обърнем позицията на властта към дребните фермери-производители, които имат нужда да бъдат стимулирани.
Колко фермера от вашето село правят зеленото сирене?
За сега са около десетина, които експериментират в къщи, така че да постигнат продукт с едно и също качество. Но те не искат да се чувстват престъпници в собствената си държава, затова не го продават на пазара. Очакваме законово то да може да излезе на пазара при изготвяне и приемане на списъка с традиционните продукти.
Каква ще е приблизителната цена на зеленото сирене, ако то излезе на пазара като местен продукт?
Цената на зеленото сирене произведена от овче мляко реално е около 25 лв. за килограм, а това от козе мляко около 30 лв. за килограм.
Саша Маркова, farmer.bg

Ще продават ли зеленото сирене фермерите от Тетевенския край?
57811
 

Последни материали
Виж
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
Свързани материали
Виж
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини