Начало » Новини » Коментари
30.04.2024 г.

При обвързаната подкрепа за овошки и зеленчуци задължително представяте опис, заверен от агроном

Втора част на промените в Наредба 3
При обвързаната подкрепа за овошки и зеленчуци задължително представяте опис, заверен от агроном

Снимка: sinor.bg

От тази година родните земеделци ще получават обвързана подкрепа за отглеждане на семена за картофи вместо за картофи за нишесте, както беше в първия вариант на Стратегическия план. Промените са разписани в Наредба 3 за условията и реда за прилагане на интервенциите под формата на директни плащания, включени в Стратегическия план, за проверките, намаления на плащанията и реда за налагане на административни санкции, по която ще се отпускат директните плащания в тазгодишната кампания. Припомняме, че в предишния програмен период субсидии се даваха при отглеждани и на картофи за потребление, но по искане на големите западни производителки на картофи родните земеделци бяха отрязани от тази подкрепа.

Еврокомисията се съгласи с искането на България да получи субсидии при отглеждането на семена, защото в страната ни има немалко земеделци с този бизнес.

Новият текст за интервенцията за обвързано с производството подпомагане на доходите за зеленчуци вече гласи, че тя ще се дава при отглеждане на минимум 0,5 ха (5 декара) допустими за подпомагане площи със зеленчуци - полско производство (заедно или поотделно), от следните видове култури: домати, краставици, корнишони, патладжани, пипер, лук, моркови, зеле, дини, пъпеши, чесън, семена за картофи, и/или с плодове и зеленчуци - оранжерийно производство (заедно или поотделно), от следните видове култури: домати, пипер, краставици, ягоди и малини.

Право на подпомагане по интервенцията за обвързано с производството подпомагане на доходите за производство на семена от картофи имат земеделски стопани на територията на цялата страна, които стопанисват и заявяват за подпомагане минимум 0,5 ха допустими за подпомагане площи, заети с картофи за производство на семена от картофи. Земеделците трябва да регистрирани като производители на картофи по реда на чл. 22 от Закона за защита на растенията (ЗЗР). Българската агенция по безопасност на храните предоставя на ДФЗ списък с регистрираните по чл. 22 от ЗЗР земеделски стопани в срок до 1 март на съответната година.

Заявените площи от кандидатите по интервенцията по ал. 1 подлежат на подпомагане, когато:

1. са заети с картофи за производство на семена и са с минимална площ на парцела 0,1 ха; площи, заявени за подпомагане по интервенцията, на които се установи различна култура, се считат за наддекларирани;

2. отговарят на изискванията за допустимост по ОПДУ;

3. от заявените площи следва да е получен добив в количество, съгласно приложение № 10 , което се удостоверява със сертификат по чл. 57 от Наредба № 8 от 2007 г. за процедурите по сертификация и/или одобрение на произвеждания и търгуван посевен материал от групите земеделски растения – зърнени, маслодайни и влакнодайни, фуражни, зеленчукови, картофи и цвекло (обн., ДВ, бр. 29 от 2007 г.,);

4. Производството на семена от картофи се осъществява по реда на Наредба № 16 от 2008 г. за търговия на посевен материал от картофи на пазара на Европейския съюз (обн., ДВ, бр. 54 от 2008 г). За производство на семена се използва сертифициран посевен материал от картофи, с изключение на клас „В на Съюза“.

(4) Размерът на помощта по интервенцията по ал. 1 се определя за толкова заявени и допустими за подпомагане хектари, за колкото е изпълнено условието по ал. 3, т. 3.“

За заявените площи земеделският стопанин е длъжен да предоставя опис, заверен от агроном, на документите, сертификатите, официалните етикети, фактурите и опаковките по чл. 34, ал. 2, 3 и 4 или фирмен документ по чл. 36, ал. 2 или по чл. 40, ал. 2 от Закона за посевния и посадъчния материал, когато произвежда стандартен посевен и/или посадъчен материал за собствени нужди, за използваните сертифицирани и/или стандартни семена и/или посадъчен материал съобразно минималните разходни норми за единица площ в приложение № 11, както и копие от дипломата на агронома. Земеделският стопанин съхранява и представя посочените в описа документи, сертификати, официални етикети, фактури и опаковки при проверка по чл. 37, ал. 4, т. 1 от ЗПЗП.

Опис се изисква също и за обвързаната подкрепа за овощните видове и лозя. За заявените площи земеделският стопанин предоставя опис, заверен от агроном, на документите, сертификатите, официалните етикети, фактурите и опаковките по чл. 34, ал. 2, 3 и 4 за използвания сертифициран и/или стандартен овощен и лозов посадъчен материал, съобразно минималните разходни норми за единица площ в приложение № 11, както и копие от дипломата на агронома. Земеделският стопанин съхранява и представя посочените в описа документи, сертификати, официални етикети, фактури и опаковки при проверка по чл. 37, ал. 4, т. 1 от ЗПЗП.“

По интервенцията за обвързано с производството подпомагане на доходите за плодови насаждения до встъпването им в плододаване имат земеделските стопани на територията на цялата страна, които стопанисват и заявяват за подпомагане по тази интервенция и/или по интервенцията по чл. 25 минимум 0,5 ха (заедно или поотделно) допустими за подпомагане площи с плодове и с плодови насаждения от следните видове култури: ягоди, малини, ябълки, круши, кайсии и други.

При обвързаната подкрепа за овошки и зеленчуци задължително представяте опис, заверен от агроном
5537
 

Последни материали
Виж
ДФЗ публикува класирания на заявленията за подпомагане на пчеларите през 2024 г.
Експерти на МЗХ разработват пътна карта за Национална стратегия за развитие на биоикономиката
Трайно намалява броят на добитъка в ЕС
При слънчогледа обаче е отчетен ръст, включително от началото на годината
ЕС сви преработката на маслодайни култури през април
Преди изборите за Европарламент
Цялото държавно управление изрази защита за агросектора пред еврокомисаря Войчеховски
Анализ, приет от МС от януари 2024 г., за който се мълчи
До 89% варира разликата в заплатите на чиновници от централите на ДФЗ и БАБХ и подразделенията им в страната
Свързани материали
Виж
Наредба 3, която се обсъжда до 20 май
Промените в част от екосхемите, за които ще се кандидатства през тази година
Важно за фермера
Угарите се отделят в отделен код в анкетния формуляр за ползваната земя
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини